maandag 26 december 2016

Een kerst geïnspireerd winters jasje

Wie hier af en toe eens langskomt heeft zeker al gezien dat ik heel graag de jasjes van mind the whale maak, de 'one to hug'. Dat patroon is een van de beste investeringen geweest op patroongebied. Bijna raak ik de tel kwijt hoeveel ik er gemaakt heb. Spijtig dat het stopt bij maat 86. Al dat er voor de maatjes daarna ook al een hele hoop leuke jasjes patronen zijn.

Het stofje voor dit jasje lag al een hele tijd in mijn stoffenmand. Het is van timeless treasures. Ik kocht het zonder doel, omdat het zo mooi is. Ik ben zeer blij dat ik het deze bestemming heb kunnen geven, want zeg nu zelf, schattig toch?

Vorig jaar rond de kerstperiode, al redelijk zwanger zijnde, was ik al aan het dromen van de kerstkaartjes die ik nu zou kunnen maken. Kijk maar eens op pinterest onder 'christmas baby', zo iets wou ik ook. Nu is dat pinterest perfect helemaal niet zo gemakkelijk haalbaar. Ten eerste hebben wij niet het geschikte fotomateriaal of de geschikte ruimte voor mooie foto's. Ten tweede moet de baby nog willen meewerken. De eerste poging was niet zo geslaagd, ze was niet zo goed gezind, net niet goed geslapen. En als mama dan telkens die lekkere lichtjes uit het mondje wegtrekt, dan wilt de baby liever wenen dan lief naar de camera te kijken. De 2e poging, met ondersteuning verliep wel iets vlotten.Patroon: one to hug
Stof: timeless treasures en fleece
Model: Amélie
Foto's: Wannes

Voor vragen rond de maaksels mag je gerust hieronder een berichtje nalaten of mij een mailtje sturen: eefjevanasch@gmail.com
Je kan mij volgen: Bloglovin / Facebook / Instagram / Pinterest /

zondag 25 december 2016

Fijne kerstdagen

Fijne feestdagen!
Morgen meer over het jasje.
Patroon: one to hug
Stof: timeless treasures van enkele jaren geleden
Model: Amélie

Voor vragen rond de maaksels mag je gerust hieronder een berichtje nalaten of mij een mailtje sturen: eefjevanasch@gmail.com
Je kan mij volgen: Bloglovin / Facebook / Instagram / Pinterest /

zondag 18 december 2016

Een 'foute' kersttrui

Als ik stoffen koop kies ik vooral die uit die ik zelf echt mooi vind. Daarbij laat ik mij niet leiden door populariteit van sommige stoffen, integendeel zelfs. Als ik sommige stoffen iets te vaak op andere blogs heb gezien heb ik eerder de neiging om ze dan zeker niet te kopen. De kans dat je eigen kledingstuk dan nog uniek is, is vele kleiner, half Vlaanderen loopt er dan bij wijze van spreken mee rond.

Eveneens heb ik een lichte hekel aan al het roze voor meisjeskleding. Ik heb hier roze stuks liggen, absoluut, omdat ze 2e hands heel ok waren van prijs. Maar ik probeer het roze toch een beetje te vermijden.

En nu komt het natuurlijk, toen de nieuwe kerstcollectie van Eva Mouton werd voorgesteld viel ik als een blok voor het roze kerststofje. Het is vooral de tekening die het hem doet denk ik. Ik twijfelde, maar het was zo een zaak van, 'weten dat ik er spijt van zou krijgen als ik het niet zou kopen'. Dus bleef ik er niet te lang over nadenken toen ik aan het kraam van bambiblauw passeerde op het stoffenfestijn. Ik vroeg 60 centimeter.

Was ik niet duidelijk genoeg, ik weet het niet, maar ik bleek maar 50 centimeter gekocht te hebben. Bij het betalen viel mijne frank nog niet. Doordat ik 10 centimeter minder had kwam ik dus een stukje te kort voor het patroon dat ik in mijn hoofd had. Gelukkig vond ik een redelijk gelijkend roze stofje bij Nostex, om het mee te combineren. 

Met andere woorden, ik kocht 2 roze stofjes in 1 week tijd!!!Ik gebruike dit gratis model, kwestie van toch iets stoers te maken met al dat roze. Mij was niet duidelijk of er nu naadwaarde in het patroon voorzien is, dus voor de zekerheid knipte ik rondom 1 centimeter extra. Beter te veel dan te weinig zeg maar.
Ik knipte 9-12 maand, bij hun is dat maat 78, en dat zit zeker nog ruim genoeg. Vooral de mouwen zijn een beetje te lang, wat een plezier is om op te sabbelen en vuil te maken tijdens het eten.
Ik stikte geen zak voorop, omdat ik dat niet echt nodig vind bij zo'n kleintjes, en om zeker de tekening niet te verstoppen. 
De raglannaad en halsnaad verstevigde ik met vormband. Dit is iets wat in de naailes zeer sterk wordt aangeraden om uw kledingstuk langer in vorm te houden.

En wat kost dat nu allemaal?

° Stof Eva mouton: 50 cm (is te weinig voor een hele trui, te veel voor wat ik gebruikte): €13
° Roze stof nostex: (minimum afname is 50cm, ook hier weer teveel voor wat je nodig hebt): €7,40
° Vormband: de helft van het pakje is ruim voldoende: €2,50
° Forfait (materiaal, stikzijde, elektriciteit, ...): €4

Totaal = €27,90

Met de bemerking dat ik nog overschot heb, maar dat heb ik nog niet tot iets verwerkt.

Voor vragen rond de maaksels mag je gerust hieronder een berichtje nalaten of mij een mailtje sturen: eefjevanasch@gmail.com
Je kan mij volgen: Bloglovin / Facebook / Instagram / Pinterest /

zondag 11 december 2016

Cuteness overload

Iets lang op voorhand maken voor een baby is best lastig, want welke maat neem je dan? Wat ben ik gelukkig dat ik toch het zeker voor het onzekere nam en maatje 80 maakte van dat schattige berenpakje dat toen verscheen in la maison victor (editie 6,2015).

Als ik de confectiematen volg zou ik maat 74 hebben moeten maken voor mijn 8-9 maanden oude baby deze winter. Na beraadslaging met de andere moeders in de naailes kozen we dan toch maar voor 80, vooral doordat er voetjes aanzitten. 

Het pakje zat snel in elkaar. Het stofje kocht ik in november vorig jaar op het stoffenspektakel. In december was het klaar en heeft het tot 2 weken geleden in de kast mogen liggen wachten. Een mens zou het bijna vergeten. 

Het kwam al goed van pas met de voorbije koude dagen en nachten. Zeker doordat baby wollebol na een paar dagen crèche, zoals we al voorspeld hadden, ziek werd. Dus werd er veel door de koude gelopen met het kind, naar de dokter, de apotheek, de apotheek, terug naar de dokter, nog is naar de apotheek en terug.... Zoals dat dus gaat met een zieke baby.

Wat ik mij nog herinner van het maken van het pakje was dat er toch wel enkele fouten inzitten. In het patroon is er telkens een belegdeel voorzien voor de afwerken. Volgens hen moet je er dan nog eens naad aantekenen, wat helemaal niet nodig is.
Er wordt tevens een deelbare rits ingezet, wat eigenlijk ook helemaal niet nodig is. De lengte die ze opgeven paste maar net, voor kleinere maatjes moet dat toch een probleem zijn denk ik.

Je ziet aan haar oogjes dat ze zich nog niet zo goed voelde.

Patroon: ted kruippakje editie 6 uit 2015
Stof: stoffenfestijn
Model: Amélie

Voor vragen rond de maaksels mag je gerust hieronder een berichtje nalaten of mij een mailtje sturen: eefjevanasch@gmail.com
Je kan mij volgen: Bloglovin / Facebook / Instagram / Pinterest /

zondag 4 december 2016

Nog een lila + wat met tricot restjes

Sinds een goed jaar naai ik met tricot. En het is zoals ze zeggen, eens je dat wat gewend bent wil je niets liever. Het is daarbij nog aangenamer om te dragen dan katoen, dus naaien we steeds meer met tricot. Maar ook hier begon de bak met restjes zich wat op te stapelen. En restjes tricot opgebruiken is toch nog anders dan katoen, waar je veel meer mogelijkheden hebt. Toch heb ik enkele leuke, vaak gratis, ideetjes gevonden om restjes nog nuttig te gebruiken.

Maar om restjes te hebben moet je eerst iets naaien natuurlijk. Ik maakte na een 1e lila jumpsuit nog een 2e versie. En er ligt nog een 3e geknipt klaar, hopelijk zet ik mij daar nog aan voordat ze te groot is. Dat is nu wel een goede motivatie om projectjes niet te laten liggen natuurlijk.

En wat maakte ik dan nog van de restjes stof en voeringstof: haarbandjes en mutsjes. Als ik dan nog wat over heb knip ik nog vierkantjes van 17x17 cm om doekjes te maken.

Het patroon van het mutjes maakte ik wat minder hoog, zo past het beter rond haar hoofdje. Ik moet wel al de grootste maat maken. Ook de haarbandjes heb ik al wat centimeters moeten verlengen.En wat kost dat nu allemaal?

° Ik kocht deze stof zonder een specifiek project in gedachten te hebben. Ik kocht 60 centimeter, maar met korting en betaalde hier €8,41 voor. Normaal heb je voor de jumpsuit maat 80 maar 55cm nodig.

° Boordstof en voeringstof: 40cm: €3,96
° Versteviging: 40 cm aan €9,75 = €3,90
° Kam snaps: 6 stuks = €2,95/30 = €0,60
° Forfait: €4

Totaal = €20,87 (= voor de jumpsuit, 3 mutjes en 2 haarbanden, van de boordstof had ik nog over dat ik nog gebruikte voor een andere jumpsuit.)


Patroon jumpsuit: lila van compagnie m
Het patroon van het haarbandje vind je hier.
Het patroon van het mutje vind je hier.

Stof: madeline de stoffenmadam
Model: Amélie

Voor vragen rond de maaksels mag je gerust hieronder een berichtje nalaten of mij een mailtje sturen: eefjevanasch@gmail.com
Je kan mij volgen: Bloglovin / Facebook / Instagram / Pinterest /