woensdag 27 april 2016

Amélie is geboren

Er zullen handen zijn die je dragen
en armen waar je veilig bent
en mensen die zonder vragen
zeggen dat je welkom bent

Naam: Amélie Eline Wannes
Geboren: 25/04/2016
Lengte: 51 cm
Gewicht: 3,370 kg


Je kan mij volgen: Bloglovin / Facebook / Instagram / Pinterest /
Je kan mij mailen: eefjevanasch@gmail.com

vrijdag 22 april 2016

Over tijd

Als er nu 1 ding was waarom tijdens het zwanger zijn geen rekening mee had gehouden dan was het wel met de mogelijkheid dat ik een aantal dagen over tijd zou gaan, 5 al ondertussen.

Het jaagt me wel wat schrik aan, in die zin dat het kind ondertussen alleen maar blijft groeien en wat dikker blijft worden, en het zo elke dag misschien moeilijker wordt om haar er vlot uit te krijgen. Dat het geen kleintje zou worden wisten we al. Misschien maar goed dat er sindsdien geen meting meer is geweest, dat ik het gewoon niet weet. Hopelijk kan ze wel nog in haar kleertjes die ik heb gemaakt.

Samen met ons zitten velen te wachten natuurlijk. Elke nacht dat ik ga slapen denk ik, 'zou het' en elke morgen denk ik 'het was nu weer niet'. (om de een of andere reden denk ik dat het 's nachts zal beginnen)

Ik denk al 3 weken lang bij alles wat ik doe, het zal wel de laatste keer zijn met dikke buik, maar er komt dus geen einde aan. Ik zal dus nog maar eens de vloer dweilen, het gras afrijden, stofzuigen, naar de winkel gaan vooral want het eten is weer op. En misschien moeten we voor dit weekend nog maar proberen iets te plannen???

Samen met het wachten komen ook de tips om het vooruit te doen gaan, en er zijn vele tips:

- trappen lopen zei de ene assistent-gynaecoloog: doe ik meermaals per dag
- op kasseien fietsen: deze heb ik nog niet geprobeerd, op zich geen moeilijkheid in Mechelen, maar het was al langer onaangenaam, en mijn vriend heeft dat niet graag
- tonic drinken: hebben we niet in huis en drink ik normaal niet
- pikant eten, sorry, hou ik niet van
- een bad nemen in lavendelolie: wij hebben geen bad en lavendel vind ik een van de verschrikkelijkste geuren die er zijn
- ananas eten: vind ik een van de verschrikkelijkste smaken die er zijn, krijg ik echt niet binnen
- 6 km wandelen: met de beste wil van de wereld, mijn rug en voeten kunnen dat niet meer aan. Gisteren heb ik anders wel enkele uren in de tuin rondgelopen (en onkruid uit getrokken), veel heeft het precies niet gedaan.
- ramen lappen: is dringend nodig wel, maar had ik niet zo veel zin in 
- auto stofzuigen: mijn vriend is er mee gaan werken
- naaien: ik heb al 3 maand genaaid, ben het even echt beu, maar toch heb ik gisteren nog wat gemaakt: niets

Dat zijn zo wat de tips die ik gekregen heb. En moest dat allemaal niet helpen is er nog de volle maan. Volgens info die ik heb opgezocht was dat dus afgelopen nacht.... NIETS

Allemaal fabeltjes dus, ze heeft gewoon nog geen zin. Ik vrees dat ze niets anders opzit dan te wachten. Of heb jij nog de ultieme tip?


Je kan mij volgen: Bloglovin / Facebook / Instagram / Pinterest /
Je kan mij mailen: eefjevanasch@gmail.com

donderdag 7 april 2016

Vers brood bewaren in een zelfgemaakte broodzak: tutorial

Voor mijn 30e verjaardag kreeg ik een kitchen aid keukenrobot cadeau. Zo kon ik eindelijk werk maken van dat heerlijk zelfgebakken brood tijdens de middagpauze.


Tijdens mijn jeugdjaren aten wij altijd zelfgebakken brood. Als kind wil je dan wel eens graag, voor de verandering, brood van de bakker eten. Maar als je wat ouder wordt ga je net meer appreciëren dat je gezond en versgebakken brood kreeg. En het ruikt zo heerlijk, een vers gebakken brood.

In de loop der jaren kochten we wel eens bloem en maakten we zelf een brood, maar dat kneden, minstens 20 minuten lang, dat kost toch wel een hoop energie en kracht, en vooral veel tijd. Met een keukenrobot zou dat veel sneller gaan.

Het idee om er echt werk van te maken, van dat zelfgebakken brood begon meer en meer in mijn hoofd te spelen. Ik merkte dat we soms veel brood weg gooiden, te snel oud geworden, door onregelmatige uren werd er niet altijd van gegeten waardoor het moeilijk in te schatten was hoeveel we nodig hadden. En vooral de vorm vond ik een probleem. Ik zou graag zakjes maken met het juiste aantal boterhammen in, zodat de rest eventueel in de diepvries kan, en niet steeds de kans krijgt om oud te worden. Maar met het verschil in grootte van boterhammen van een rond of een recht brood maakt dat moeilijk in te schatten.


Daarbij komt dat wij nu beide voltijds in een dagsysteem werken. Het gebeurde wel eens dat er geen brood meer in huis was: niet op tijd naar de winkel kunnen gaan, de bakker was al helemaal moeilijk, en de voorraad uit de diepvries was op. Voor ons was dit nooit zo'n probleem, een paar crackers of toch eens een broodje bestellen op het werk loste dat wel op. Maar met een kindje onderweg vind ik dat niet meer kunnen. Ik zou het zelf vreselijk vinden moest ik 's morgens moeten zeggen, 'sorry, het brood is op' (tenzij ze warm eten zou krijgen op school is dat een andere zaak, maar zo ver zijn we nu ook nog niet).

Als je zelf brood bakt, mits wat planning, is er steeds vers brood in huis. De vorm van het brood is steeds hetzelfde, wat hopelijk ons verspillingsprobleem wat kan oplossen. En gewoon voor de geur alleen al.
* We blijken zelfs nu juist meer brood te eten, juist omdat het zo lekker is. In plaats van 's avonds te snoepen nemen we sneller een lekkere versgebakken boterham. En tijdens de maaltijden een boterham meer eten, gewoon omdat het zo lekker is, maakt de kans op snoepen tussendoor ook weer kleiner. 

Er is echter 1 nadeel, hoe moet je je brood bewaren? Je kan de broodzakken van de bakker wel hergebruiken, maar ook niet heel lang voordat ze stuk gaan. En daarvoor toch nog een brood gaan kopen, dat is ook een beetje belachelijk. Dus broedde ik op een patroontje voor het maken van een stoffen broodzak. Hieronder laat ik zien hoe ik enkele broodzakken maakte.Het is eenvoudig en snel klaar. Het past voor een brood van 500gram bloem, en kan nog eens heel decoratief zijn in je keuken.

Nodig: 40 cm stof van minimum 1,20m. Als je graag een andere voeringstof hebt neem je 2 stoffen van telkens 40 cm. Een koordje van ongeveer 70 cm.


Stikken doe je telkens op 1 centimeter, tenzij anders vermeld.

STAP 1: Knip 4 delen stof (2 voor de buitenzak, 2 voor de binnenzak) van 30 cm breed en 40 cm hoog.


STAP 2: Knip uit de 4 delen onderaan zowel links als rechts telkens een hoekje van 6x6 cm weg.STAP 3: Leg de delen voor de buitenzak met de goede kanten op elkaar en doe hetzelfde voor de binnenzak en speld vast.

STAP 4: Begin met het stikken van de buitenzak: stik rechts 1,5 cm vast en hecht telkens goed. Houdt een opening van ongeveer 1,5 cm en stik de rest van de zijnaad vast. Stik de onderkant en de linkerzijkant vast.


STAP 5: Doe hetzelfde voor de binnenzak, maar maak hier in de rechterzijnaad een keeropening van ongeveer 8 cm.


STAP 6: Trek onderaan de zak in de hoekjes open en leg op elkaar zodat de zijnaad en ondernaad in het midden op elkaar komen te liggen. Stik zo alle 4 de hoekjes op elkaar vast.
STAP 7: Keer 1 zak om en stop ze in elkaar, met de goede kanten tegen elkaar. Speld de bovenkant rondom vast, met daarbij de zijnaden mooi tegen elkaar. Stik vast.


STAP 8: Keer de zak door de keeropening vast en naai deze toe, met de hand als je de naad niet wil zien, met je naaimachine als je sneller klaar wil zijn.

STAP 9: Leg de zak zoals hij moet komen, strijk de bovennaad mooi plat. Geef een sierstiksel langs de bovenrand van de zak. Dit doe je met een steeklengte van 3,5 à 4 millimeter.

STAP 10: Stik nog een 2e sierstiksel, onder de kleine opening bovenaan in de zijnaad op ongeveer 1,5 cm van de bovenrand.


STAP 11: Neem je koordje en rijg het door de kleine opening bovenaan in je zak.


STAP 12: Bak nu een lekker broodje, of pistolets, of een rozijnenbrood, of een suikerbrood, of.... en bewaar het in je zelfgemaakte broodzak

Smakelijk!


Je kan mij volgen: Bloglovin / Facebook / Instagram / Pinterest /
Je kan mij mailen: eefjevanasch@gmail.com