woensdag 30 maart 2016

Uit de oude doos: #4

De blog van Tialda en Jos, waardoor ik mijn blog ben gestart, namelijk zo geknipt sew along, heeft een nieuwe sew along opgezet. Eentje dat helemaal mijn ding is, namelijk elke maand een tas naaien. Ondertussen heb ik er enkele gemaakt en dat bevalt me steeds meer.

Omdat ik vermoedelijk de komende maanden niet veel aan naaien zal toekomen zal het echter niet haalbaar zijn om elke maand trouw mee te doen. Maar je kan steeds oudere projectjes laten zien, en laat dit net de bedoeling zijn van deze rubriek. 


Doordat hun eerste maandthema 'opvouwbare tasjes' is dacht ik ineens aan mijn 2 zakjes die ik enkele jaren gelende heb gemaakt, zo wat de eerste echte zakjes die ik maakte. Het eerste projectje uit 'zo geknipt 1' trouwens.

Zoals je op de foto's kan zien zijn ze effectief niet meer nieuw en absoluut al veel gebruikt. Het witte zakje  met rode bolletjes is ondertussen zijn knoop kwijt, en ik ben er nooit meer aan toegekomen om deze er terug op te naaien.


Het blauwe zakje is het eerste zakje dat ik maakte, ik geloof dat ik toen ongeveer een half jaar op de naailes zat. Ik denk dat het toen zeker dubbel zolang geduurd heeft om het te maken dan wanneer ik het nu zou maken.


Tegen de daaropvolgende kerst maakte ik hetzelfde zakje terug als cadeau, maar dan in 8-voud. Van een stofvoorraad was er toen nog geen sprake. En dure stoffen wou ik zeker nog niet kopen. Ik kocht toen een 1-persoonsdekbed bij ikea en verknipte het voor deze zakjes. Doordat de stof voor en achter anders was heb ik rode zakjes met witte bolletjes en witte zakjes met rode bolletjes.

Ikzelf heb dus zo'n 2 zakjes, soms zou nog 1tje extra wel handig zijn. Ik ga bijna nooit de deur uit zonder dat ik er eentje bij me heb, je weet maar nooit wanneer het van pas komt. En het past zo gemakkelijk in je handtas. Absoluut een nuttig cadeau als je nog iets zoekt om zelf te maken voor iemand.

Je kan mij volgen: Bloglovin / Facebook / Instagram / Pinterest /
Je kan mij mailen: eefjevanasch@gmail.com

maandag 28 maart 2016

Een katoenen dekentje - vertaling van een leuk patroontje

Mijn vriend is peter geworden. Nog even en hij wordt ook papa. 2 grote gebeurtenissen op korte tijd.

Doordat wij zelf een eerste kindje verwachten zijn mijn prioriteiten op naaigebied vooral op ons kleintje gericht. Zijn petekindje is geen eerste kindje, en aangezien wij van hen een hoop kleertjes hebben gekregen omdat ze er zelf zo veel hebben, vond ik het een beetje te gek om kleertjes te gaan naaien. Ze wilden ook niet zeggen of het een jongetje of een meisje zou worden (hoe je dat zo goed geheim kan houden begrijp ik niet, ik had me al 100 keer versproken denk ik), wat het eens zo moeilijk maakte.
Omdat ik toch niet helemaal zelfgemaakt-loos (heb ik hier een nieuw woord ontdekt?), op kraambezoek wou gaan, haakte ik een dekentje. Een katoenen dekentje, dat toch wat warmte geeft maar ideaal is voor in de zomer.

Ik koos voor mint en gebroken wit, wat voor mij zowel voor jongens als voor meisjes zou kunnen,(uiteindelijk is het een meisje geworden).

Het patroontje haalde ik van haar blog, een mooie blog dat ik helaas veel te laat heb ontdekt.

Ik kreeg van iemand de suggestie om bijvoorbeeld granny squares te haken tijdens mijn eigen kraamperiode. Om toch het gevoel te hebben iets te kunnen maken, wat niet te moeilijk is of veel tijd vraagt, en dat je snel van buiten kent. Een gouden tip. Ik ga geen granny squares haken, maar gewoon hetzelfde dekentje, maar dan met andere kleurtjes, voor ons meisje.

Het is een heel eenvoudig patroontje. Ik begrijp de Engelstalige patronen wel, maar moet toch telkens even goed nadenken over de benamingen van de steken. Ik heb daardoor het patroontje hieronder even vertaalt. Al is het maar voor mijzelf, moest ik dat denketje halverwege aan de kant leggen, wat met grote projecten bij mij al wel eens gebeurt, en ik het later verder wil afmaken ik niet terug moet gaan opzoeken hoe het patroon juist is. En misschien dat iemand van jullie het ook wel handig vindt.
Voor de bijbehorende foto's ga je best nog even bij haar kijken, ze zijn zeer duidelijk.


Start met een magische ring en zet deze vast met 1 steek.

TOER 1: Haak 3 lossen (zij haakt er maar 2, ik vind 3 handiger)(telt als 1e stokje), Haak 1 stokje in de ring, haak 2 lossen, * haak 2 stokjes in de ring, haak 2 lossen *, herhaal * 4x, totdat je 6 groepjes hebt van 2 stokjes, sluit de toer met een halve vaste in de 3e losse

TOER 2: Haak 3 lossen en 1 stokje in de volgende steek. Nu ben je aan een hoek gekomen van 2 lossen: * Haak 1 stokje, 2 lossen, 1 stokje in deze opening. Haak 2 stokjes in de 2 volgende steken. *, herhaal * tot het einde van de toer, sluit met een halve vaste in de 3e losse

TOER 3: Haak 3 lossen en 2 stokjes in de volgende steken * haak 1 stokje, 2 lossen, 1 stokje in de opening, haak 4 stokjes in de 4 volgende steken *, herhaal * tot aan het einde van de toer, sluit met een halve vaste in de 3e losse

TOER 4: Haak 3 lossen en 3 stokjes in de volgende steken, * haak 1 stokje, 2 lossen, 1 stokje in de opening, haak 6 stokjes in de 6 volgende steken*, herhaal * tot het einde van de toer en sluit met een halve vaste in de 3e losse

TOER 5: Haak 3 lossen en 4 stokjes in de volgende steken, * haak 1 stokje, 2 lossen, 1 stokje in de opening, haak 8 stokjes in de 8 volgende steken*, herhaal * tot het einde van de toer en sluit met een halve vaste in de 3e losse, knip de draad af.

Haak zoveel lapjes als je wilt. Stop alle draadjes in.

Kies dan hoe je ze aan elkaar wilt zetten als je met meerdere kleuren hebt gewerkt. Ik maakte eerst lange stroken door telkens 1 zijde met vasten met elkaar te verbinden. Daarna haakte ik alle lange stroken in 1 keer aan elkaar. Dan kies je zelf of je het nog wil afwerken met een rand of niet. Ik heb hierbij eveneens gekozen voor haar afwerking.

TOER 1: haak vasten rondom rond. Als je bij een punt aankomt haak je 1 vaste in de 1e steek van je 2 lossen opening van je zeshoek - 1 losse - 1 vaste in de volgende steek van je 2 lossen opening van het punt van je zeshoek. Kom je in een dal dan haak je 1 vaste in de 1e losse van je 2 lossen opening van je ene zeshoek, haak je de volgende 2 lossen samen (dit is dan de 2e losse van je ene zeshoek en de 1e losse van je 2e zeshoek) en terug 1 vaste in de 2e losse van je 2e zeshoek. Doe dit tot je helemaal rond bent.

TOER 2: Haak een toer van dubbele stokjes. Kom je op een punt haak je een dubbel stokje - 1 losse - 1 dubbel stokje in zelfde losse opening van je vorige toer. Kom je in een dal haak je 3 dubbele stokjes samen in 3 steken van de vorige toer. Doe dit tot je helemaal rond bent.

TOER 3: Haak nog een toer vasten rondom rond. Bij een punt haak je 1 vaste - 1 losse - 1 vaste in de losse opening van je vorige toer. Kom je aan een dal dan haak je 3 vaste samen in 3 steken van de vorige toer. Eens je helemaal rond bent knip je je draad af en moet je het juist nog instoppen.


Je kan mij volgen: Bloglovin / Facebook / Instagram / Pinterest /
Je kan mij mailen: eefjevanasch@gmail.com

woensdag 23 maart 2016

Een zwangerschapsjurk

Ik had er zo naar uitgekeken, naar het 4e jaar naailes, naar de module 'vrije tijd'. Leren werken met rekbare en andere stoffen, en vooral de vrije keuz van de stukken die je maakt, t-shirts, truien, kleedjes, ...

Kwam er natuurlijk een kleine spelbreker in mijn buik, sneller dan voorzien, roet in het eten gooien en moest ik wat anders gaan bedenken. Met een groeiende buik heeft het niet veel zin om kledingstukken te gaan maken voor jezelf, buiten zwangerschapskledij. Dus werd het dat.
Veel patronen zijn er jammer genoeg niet op de markt te vinden. Bij La maison Victor is er nog geen patroon verschenen. En je moet al toevallig een knip of burda hebben liggen met een patroon, zij doen het wel al eens, maar ook maar sporadisch. Dus kocht ik maar een patroon van Burda. Ik koos voor een wikkeljurk.

Ik kocht een lange lap tricot voor geen geld op het stoffenspektakel. Uiteindelijk ben ik wel een hele tijd bezig geweest met het maken van deze jurk. Ik werkte er enkel in de les aan. En met de feestdagen en enkele gemiste lessen, ook een keertje de lap overschot mee ipv het kleedje zelf (stom!), duurde het langer dan voorzien. Maar begin februari was ze gelukkig toch klaar. Nog wat langer en het had bijna niet de moeite meer geweest om nog te dragen. 

Ik ben best tevreden en ik denk dat ik het de eerste maanden na de bevalling nog gerust zal kunnen dragen, er is ruimte voor een buikje, en voor borstvoeding leent het zich ook nog wel. En misschien dat het zelfs een gewone jurk kan zijn, juist door het verplaatsen van de drukknoopjes. Mogelijks moet ik wel de zoom aanpassen, die is afgemeten toen er wel al wat buik was. De zoom is trouwens afgewerkt met een Coverlock. Het was de eerste keer dat ik hier mee werkte. Het resultaat ziet er wel leuk uit, maar ik had toch wel wat moeite om er mee te werken. Tijdens het stukken bleef de stof niet mooi liggen waardoor er steeds plooitjes ontstonden. Gelukkig zaten deze grotendeels telkens in 1 steek waardoor ze nadien wel verdwenen door te strijken.


Wat ik wel steeds lastig vind bij het dragen van dit jurkje, en ik heb dat ook als ik het ocean jurk draag, is dat het beleg van de voorpanden helemaal niet mooi blijft liggen en vaak zelfs zichtbaar wordt, vaak in de nek. Hebben jullie dit ook soms voor en toevallig al iets op gevonden?

Stilaan word ik dikker en dikker (de spreekwoordelijke 'aangespoelde walvis' begin ik te begrijpen). Als alles normaal blijft is het minder dan 4 weken meer. Na de vreselijke gebeurtenissen van gisteren is het even serieus slikken, in welke wereld dat kleintje gaat terechtkomen. Ik hoop dat we met z'n allen positief kunnen blijven en elke dag de mooie dingen kunnen zien in het leven. Dat we voor elkaar blijven zorgen en het beste mogen geloven voor de toekomst. Ik brand een kaarsje voor iedereen die een beetje warmte en licht kan gebruiken.

Patroon: Burda
Stof: stoffenspektakel
Handtasje: Linda uit 'de tas van Annelies'.

Je kan mij volgen: Bloglovin / Facebook / Instagram / Pinterest /
Je kan mij mailen: eefjevanasch@gmail.com

woensdag 16 maart 2016

Eindelijk een nieuwe handtas!

Ik heb er geen foto's van, maar ik geloof echt dat als ik nog 2 weken langer met mijn vorige handtas had rondgelopen, dat ze gewoon van mijn schouder zou vallen, zo versleten was ze, en dan voornamelijk de draagriem.Ik maakte ze enkele jaren geleden tijdens een workshop van veritas. Het bleek een heel handige tas te zijn, net groot genoeg voor het noodzakelijke gerief en ik kon ze dwars over mijn schouder dragen. Dit vind ik toch wel het handigst, je hebt je handen vrij, ze kan niet zomaar afvallen. Ik voel me zo ook het veiligst, omdat ik er steeds mijn handen op leg, tegen eventuele zakkenrollers.

Al een tijdje stond een nieuwe handtas op mijn dringend to-do lijstje, want het werd echt schandalig om er nog mee rond te lopen. Het was iets dat ik zeker nog moest maken voor dat de baby er zou komen, want wie weet wanneer ik er dan tijd voor zou hebben.

Ik koos voor Marie uit 'de tas van Annelies'. Een leuk detail is de rits in de voorflap. De uitleg in het boek vraagt een niet deelbare rits van 50cm. Ik had graag, zoals op de foto in het boek een zwaardere metalen rits gebruikt, maar deze vond ik niet in de winkels van Mechelen, dus werd het maar een gewone rits (ik ben niet actief gaan zoeken in de webshops, voor 1 enkele rits zou het toch te duur zijn.) Ik had nog een rits uit een gescheurd kleedje gehaald, maar die was 7 cm langer. Dan had ik de tas breder moeten maken. Een mogelijkheid dat ik wel in mijn achterhoofd hou voor een eventuele 2e versie.


Stof vond ik bij Nostex, een stevigere niet-rekbare stof in lente kleuren. Ik knipte de delen dwars op de draadrichting, deze richting van print stond mij zo meer aan.

En wat ben ik er echt blij mee! Ik vind ze zeer stijlvol en zeer geslaagd! En zo leuk om te maken. Ondertussen heb ik toch al enkele tassen gemaakt en ik vind het steeds leuker om te doen.


Zo leuk dat er nog verschillende patronen klaar liggen, met de stof al gekozen, om er nog enkele te maken. Zou dat nog lukken voordat de kleine meid komt?

Patroon: Marie uit 'de tas van Annelies'
Stof: Nostex, voering: Veritas
Foto's: mijzelf

Je kan mij volgen: Bloglovin / Facebook / Instagram / Pinterest /
Je kan mij mailen: eefjevanasch@gmail.com

zondag 13 maart 2016

Wat ik cadeau gaf voor Elise

Er was afgelopen najaar nog een baby geboren die enkele zelfgemaakte cadeautjes kreeg en dat nog niet geblogd werd. Dus bij deze maak ik dat even goed.


Ik bleef, door de vele baby's op dat moment, hangen bij de gekende succesrecepten: one to hug (nog de versie uit zo geknipt 1), een camperzakje, wat slabbetjes en nog een paar gebreide sandaaltjes.

Stof komt van Nostex. Voering van het jasje is een is een witte fleece.

Je kan mij volgen: Bloglovin / Facebook / Instagram / Pinterest /
Je kan mij mailen: eefjevanasch@gmail.com

zondag 6 maart 2016

Marlon t-shirt

Door de keuze voor de module 'vrije tijd' als 4e jaar naailes, ben ik helemaal fan aan het worden voor werken met tricotstoffen.

Het verwerken van die stoffen is heel fijn. Juist het opspelden van een papieren patroon en het uitknippen ervan vind ik nog wat lastig. De stof blijft niet zo liggen zoals een katoenen stof. Maar dat is dan weer een voordeel van tricot stoffen, naar mijn mening, dat het minder nauwkeurig moet zijn.  Doordat de stof vaak wat 'leeft', zeker als je niet op rechtdraad knipt, heb ik soms aan zijnaden meer stof dan het patroon aangeeft, maar dat valt in het uiteindelijke resultaat minder op.

Tricot stoffen zijn ideaal om te verwerken tot kinderkleding, maar ook voor het maken van kleedjes en t-shirts. En nu heb ik mij eigenlijk eens aan dat laatste gewaagd, niet voor mijzelf, maar voor mijn vriend. Ik nam de Marlon t-shirt uit La maison Victor en maakte eerst een proefversie uit een grote restlap.

Mijn vriend hecht steeds meer belang aan biologische producten die op een eerlijke manier zijn gemaakt en verwerkt. Als je dit label ergens opkleeft, komt er vaak een duurder prijskaartje aan te hangen. En de keuze is nog steeds redelijk beperkt. Dus ging ik voor het maken van t-shirts uit biologische stoffen.

Ook deze stoffen zijn redelijk duur, daardoor wou ik zeker eerst een proefmodel maken.


De overgenomen maat past perfect, ik maakte de mouwen wel uit 1 stuk, door de patroondelen van de mouw aan elkaar te kleven. Het aanstikken van de halsboord vraagt nog wat oefening om de juiste rek in de vingers te krijgen om de boord er mooi aan te zetten. Maar het zit toch als gegoten.

Dus waagde ik mij aan de betere stoffen en maakte reeds een 2e t-shirt. Deze stof heeft echter wat minder 'rek', waardoor de halsopening net wat te klein is, dus dat wordt een aanpassing voor een volgend stuk. Er kraakte een stiksel toen het t-shirt werd aangedaan, maar een ramp is het gelukkig niet!Ikzelf vind de stof geweldig, de print is zo cool. En het leuke aan tricotstoffen is dat ze meestal een zeker breedte hebben. Ik heb met 1 meter genoeg om een t-shirt te maken en dan nog voldoende reststof om een bijpassende legging voor de toekomstige dochter te maken. Zo kunnen vader en dochter assorti op stap gaan. Ik hoop dat ooit op foto te kunnen vastleggen. 

Er liggen nog 2 stofjes klaar voor t-shirts. De vraag is of dat het prioriteit heeft aan de andere maaksels, voor de baby... Ik heb nog 6 weken.


Patroon: Marlon t-shirt van La Maison Victor
Stof: paars: stoffenspektakel, visjes: life aquatic: cloud 9 (georgette)

Je kan mij volgen: Bloglovin / Facebook / Instagram / Pinterest /
Je kan mij mailen: eefjevanasch@gmail.com

woensdag 2 maart 2016

Een toverkussen: tutorial

Mijn moeder en ik werden 2 jaar geleden verliefd op het mooie stofje van timeless treasures waar ik dit en dit mee maakte. Bij de agenda cover vermelde ik al dat we ook een toverkussen hadden gemaakt. Een toverkussen is een deken dat je kan opvouwen tot een kussen. Fijn voor in de zetel om onder te kruipen met de mogelijkheid om je voeten in het kussen te steken. En het is snel omgevormd tot een sierkussen als je even geen dekentje nodig hebt.Nu kreeg ik onlangs de vraag of ik hier een patroontje van heb. Neen, dat heb ik niet, toch geen papieren patroon, maar dat is ook niet nodig. Het is helemaal niet moeilijk te maken, je hebt geen papieren patroon nodig. Toch niet zoals wij het hebben gemaakt. Ik heb geen bijbehorende stap voor stap foto's omdat ik zelf momenteel geen extra dekentje nodig heb, maar ik heb wel een tekening om het te verduidelijken.

Benodigdheden:
- een mooie buitenstof: minimum 140m breed en een gewenste lengte voor je deken + 50 cm: bijvoorbeeld 2m50.
- voeringstof: 2m50
- niet kleefbare tussenvoering: fiberfill wattine: 2m50
- stikzijde

Afhankelijk van welke stof je kiest, kies je je afmetingen. De stof van het oude deken dat mijn moeder voor mij maakte bepaalde de afmetingen door de panelen op de stof.In mijn uitleg ga ik er uit van een deken van ongeveer 2,00m op 1,50m, afgewerkt verlies je enkele centimeters door de naad, maar daar hou ik geen rekening mee bij het knippen van de stoffen.

STAP 1: Knip 2 rechthoekige lappen van 2,00m op 1,50m, 1 keer uit je buitenstof en 1 keer uit je voeringstof. Knip zeker de zelfkanten van je stof af. Hetzelfde knip je uit je wattine (eventueel knip je rondom 1 cm minder, dan komt de wattine niet in je naad te zitten).

STAP 2: Knip 2 vierkanten voor het kussen van 50cm op 50cm*,  1 uit je buitenstof en 1 uit je voeringstof. Hetzelfde knip je uit je wattine  (eventueel knip je rondom 1 cm minder, dan komt de wattine niet in je naad te zitten).

* indien je andere afmetingen gebruikt, knip je vierkanten gelijk aan 1/4 van de lengte van je deken. zorg er voor dat de breedte van je deken niet meer bedraagt dan 3 keer de breedte van je kussen. Indien je het kussen toch kleiner zou maken plooit je deken niet mooi op in je kussen. Een groter kussen zal geen probleem geven.

STAP 3: Nu ga je je kussen en je deken stikken.
Leg hiervoor de buitenstof met de goede kant naar boven, hierop je voeringstof met de goede kant naar binnen en daarbovenop je laag wattine. Stik rondom vast maar laat telkens een keeropening in het midden onderaan, bij het kussen is 10 cm voldoende, bij het deken neem je best iets meer.

STAP 4: Knip de hoekjes bij en keer de stoffen zodat de goede kanten van de stof naar buiten komen en de wattine binnenin zit. Geef je kussen bovenaan een sierstiksel. Maak sierstiksels steeds met een steeklengte van minimum 3,5 mm.

STAP 5: Leg je kussen met de buitenstof onderaan op de voeringstof van je deken (zie tekening). Doe dit mooi op 1/3 van de gehele breedte, anders krijg je je deken niet goed opgeplooid.

STAP 6: Geef een sierstiksel rond je deken, zodat de keergaten gesloten zijn en je kussen onderaan mee vast zit. (oranje lijn op de tekening)

STAP 7: Stik het kussen langs de linker en de rechterkant vast op je deken(blauwe lijn van de tekening), de bovenkant laat je open, hier heb je al een sierstiksel op gegeven. Je kan eventueel in het verlengde over heel je deken doorstikken, zo kunnen de stoffen tegenover elkaar minder verschuiven, maar als je dit niet graag ziet moet je dit niet doen (hangt af van de tekening van je buitenstof).


NOTA: Indien je geen stiksel wil zien op de voorkant van je deken kan je je kussen met de hand verder vastnaaien. Dit zal iets minder stevig zijn.
Er zijn nog andere manieren om te te vermijden dat je met de hand moet naaien of een stiksel ziet, maar dit is de eenvoudigste en snelste manier.

Hoe plooi je dit nu op tot een kussen:
- Leg je deken met het kussen onderaan voor je neer
- plooi 1 lange zijde 1/3 naar binnen
- doe hetzelfde met de andere zijde, nu is je deken even breed als je kussen
- plooi over de lengte je deken dubbel
- plooi nogmaals dubbel, nu heb je de grote van je kussen
- nu kan je je kussen binnenstebuiten over je deken trekken


Je kan mij volgen: Bloglovin / Facebook / Instagram / Pinterest /
Je kan mij mailen: eefjevanasch@gmail.com