woensdag 28 oktober 2015

Uit de oude doos #2

Dit is de laatste woensdag van de maand en een 2e editie van mijn rubriek 'uit de oude doos'. Als ik door mijn foto's scrol, kom ik toch genoeg zaken tegen die ik ooit heb gemaakt, maar jammer genoeg ook weer zou vergeten omdat ze misschien cadeau zijn gedaan, of niet helemaal geslaagd zijn. Vandaar deze rubriek, omdat elk zelfgemaakt 'iets', op zijn minst de vernoeming verdient, wegen de tijd die ik er heb ingestoken.

1) Sjaal

Kort na mijn eerste pogingen om te leren breien maakte ik deze sjaal. Ik had een mooie geklede broek gekocht om te dragen met kerstmis en ik wou een bijpassende sjaal breien. De sjaal komt overeen met de broek qua kleur. Ze is gebreid op ene rondbreinaald. Dat is wel even wennen. Zowel de sjaal, als de broek worden na, ik geloof 4 jaar, nog steeds gedragen. Dat was dus een geslaagde koop/maaksel.


2) Ringkussentje

Voor het huwelijk van mijn schoonzus had ik zelf een jurk gemaakt voor de feest. Ik heb echter ook enkele aanpassingen aan haar jurk gedaan. Ze vroeg me of ik een ringkussen kon maken met de restjes van de stof, en dat heb ik uiteraard geprobeerd te doen. Dit was daarbij het resultaat.


3) Speelbal

Een van de eerste zelfgemaakte cadeautjes voor een baby was deze bal. Het viel eigenlijk nog niet zo mee, om die stukjes aan elkaar te stikken. De ontvanger heeft er toch veel mee gespeeld, zo liet de moeder mij eens weten. Altijd fijn om zoiets te horen natuurlijk!


Je kan mij volgen: Bloglovin / Facebook / Instagram / Pinterest /
Je kan mij mailen: eefjevanasch@gmail.com

zondag 25 oktober 2015

Ook een Julia

Jaaah, eindelijk heb ik hem ook, de ondertussen befaamde Julia sweater. 

In het voorjaar won ik het patroontje bij ViTess. Mijn stof kocht ik gelijkertijd bij Madeline de stoffenmadam.

Het duurde echter tot nu eer ik het in elkaar stak. Ik heb het gehouden voor de naailes. Tegenwoordig naai ik enkel nog in de naailes. Het komt er voor de rest gewoon niet van. Kleine baby-to-be neemt zoveel energie weg dat ik hier thuis amper de zetel uitkom.

Er zijn wel overlock machines beschikbaar op de naaischool, maar niet voldoende voor iedereen. Zo leren we te naaien op de gewone naaimachine met rekbare stoffen. Ik vind dat wel goed dat ik dat ook leer, en eigenlijk gaat dat best wel vlot. Deze sweater is dus volledig in elkaar gezet op de naaimachine.


Ik profiteer ervan om hem nog een paar keer te kunnen aandoen, voordat baby-to-be te groot wordt.

Patroon: julia sweater van compagnie M
Stof: Madeline de stoffenmadam
Foto's: papa-to-be

Je kan mij volgen: Bloglovin / Facebook / Instagram / Pinterest /
Je kan mij mailen: eefjevanasch@gmail.com

woensdag 21 oktober 2015

Koekjes voor zoetebekjes

Ik heb altijd, als ik al is aan kinderen dacht, zo enkele gezellige ideaalbeelden in mijn gedachten zitten, waaronder een mama die met de kindjes op woensdagmiddag lekker koekjes bakt. De kindjes die de mama meehelpen, de mama met een keukenschort aan. Dan een papa die thuis komt en het huis geurt zo lekker.
Dit lijkt mij supergezellig. Ik vrees echter dat dit in realiteit weinig voorkomt. De keuken zal allicht een slachtveld lijken en die lieve kindjes hebben continu ruzie over wie wat mag doen. Wat er verder nog fout zit aan dit beeld is dat ikzelf helemaal niet thuis ben op woensdagmiddag, de toekomstige papa komt op allerlei uren thuis omwille van ploegen. En daarbij komt nog dat ik helemaal niet zo met bakken bezig ben.


Er is wel een periode geweest dat ik veel wou uitproberen, maar hier bleef het bij. Dan was ik op dieet, dan dacht ik er niet aan. En die keren dat ik het wel deed moest het eigenlijk zo snel mogelijk achter de rug zijn. En die afwacht er nog is bij, zucht.

Ik heb wel een vriendin die heel goed kan bakken, en ik zal dit gezellig bakken met het kindje met veel plezier eens uitbesteden aan haar (Ingrid???)

Maar dit gezegd zijnde, toch doe ik het af en toe eens, iets bakken.Ik zo enkele receptjes die ik ken, vlot gaan en meestal wel gesmaakt worden door iedereen.

Om te vieren dat ik zwanger ben heb ik nog eens een poging gedaan om koekjes te bakken (sorry, ik heb dit niet voor iedereen gedaan). Aangezien ik wel de vraag kreeg om het recept door te geven, ga ik dit bij deze hier doen.


Recept voor chocolade-havermoutkoekjes:

Wat ik gebruik:
- 115 gram zachte boter
- 115 gram lichte bruine suiker (kinnekessuiker)
- 1 ei
- 100 gram havermout vlokken
- 1 eetlepel melk
- 125 gram bloem (als je gewone bloem gebruikt moet je nog een halve theelepel bakpoeder toevoegen)
- Chocolade: ik neem meestal 200 gram melkchocolade, in stukjes

Optioneel: cacaopoeder, vanille extract, of nog meer chocolade.


Hoe ik ze maak:
Meng de boter met de suiker. Klop het ei eronder, gevolgd door de havermoutvlokken en de melk (en eventueel het vanille extract). Meng alles goed door elkaar. Zeef de bloem (eventueel bakpoeder en cacaopoeder) over het mengsels en spatel het er goed onder. En tenslotte voeg je de stukjes chocolade erdoor.

Schep hoopjes beslag op een bakplaat (het deeg is redelijk plakkerig) en bak ze in een voorverwarmde oven op 180°. Ik laat ze ongeveer 10 minuten bakken, best is dat je het even in het oog houdt.


Ik heb met deze hoeveelheid ongeveer 30 koekjes. Ik maak mijn hoopjes beslag niet te groot.

Ze zijn lekker en het ruikt zo ongelooflijk goed als je ze aan het bakken bent.


Smakelijk!

Je kan mij volgen: Bloglovin / Facebook / Instagram / Pinterest /
Je kan mij mailen: eefjevanasch@gmail.com

zondag 18 oktober 2015

3 persoonlijke cadeautjes die ik altijd zal koesteren.

Ik hoef op mijn blog niet steeds alleen maar dingen te laten zien die ik zelf heb gemaakt, ik wil ook graag laten zien wat anderen hebben gemaakt. Deze keer laat ik jullie 3 zelfgemaakte cadeautjes voor mij zien.

Soms kan ik al is in een nostalgische bui zijn en is het fijn om herinneringen op te halen. En bij deze 3 cadeautjes heb ik net hele fijne herinneringen. Ze zijn heel persoonlijk gemaakt, en hebben een bepaalde betekenis. Ze worden hier dan ook gekoesterd. Daarom dat ik hen hier is wil vernoemen, om hen hier nog is voor te bedanken.

1) Suske en Wiske schilderij in kruissteek.

Als klein meisje heb ik een tijdje alles verzamelt van Suske en Wiske. Ik weet niet meer welke leeftijd ik had, ik gok een jaar of 10. We zijn eens studio Vandersteen gaan bezoeken. Ik weet niet goed meer hoe dit kwam, of voor welke gelegenheid dit was. Ik heb er toen wel een handtekening van Paul Geerts (toen tekenaar van de strips) gekregen. Sindsdien was ik gek van Suske en Wiske. We verzamelde alle strips en ik had allerlei gadgets.

Voor een verjaardag van mij heeft mijn moeder toen dit schilderij in kruissteek gemaakt. Ik ben zelf al jaren bezig aan een kruissteek drieluik. Ik heb ergens nog een werkje liggen van Suske en Wiske, waar ik als kind aan begon, maar wegens een fout is het nooit afgeraakt (ooit misschien wel). Doordat ik het zelf ook al is doe, weet ik hoeveel tijd hier wel inkruipt om dit te maken. Daarvoor alleen al is het heel speciaal.


2) Knuffelbeertje

Ik kreeg dit beertje toen ik 16 jaar werd, van een vriendin. Het heeft een speciale betekenis, die ik hier niet ga verklappen (tienerperikkelen). Het beertje is speciaal voor mij omwille van die betekenis, en dat maakte het een heel erg persoonlijk cadeau. Het truitje en de sjaal werden door haar gemaakt. Het beertje staat nog steeds op de rand van ons bed.


3) Gans

Dit kreeg ik ineens, zomaar, van een zeer lieve dame met tonnen naaiervaring. Ze doet heel veel voor vele mensen, en dit altijd heel opgewekt en met de glimlach, zonder iets ervoor in de plaats te willen hebben. Deze gans heeft een plaatsje gekregen in onze badkamer.


Kregen jullie al is een zelfgemaakt persoonlijk cadeau, dat je hoe oud het ook is, nooit zult wegdoen?

Je kan mij volgen: Bloglovin / Facebook / Instagram / Pinterest /
Je kan mij mailen: eefjevanasch@gmail.com

donderdag 15 oktober 2015

M-fair

Afgelopen zondag werd in het Lamot in Mechelen de allereerste m-fair georganiseerd. Een evenement dat kadert in de week van de fair trade.


Het programma was al enkele weken bekend en zag er voor mij zeer interessant uit. Er werden allerlei work-shops georganiseerd waarbij je zelf aan de slag kon. En bovendien waren ze nog gratis. Uit de vele work-shops, waaronder er een aantal werden begeleid door de leerkrachten van cvo crescendo (waar ik naailes volg). Ik koos echter voor de workshop 'minime', bij sommige van jullie misschien wel bekend van het boek: 'miniem: naai hippe kledij uit je eigen garderobe'.

Aangezien er hier een kleine mini-me op komst is, leek me dit wel gepast. Nieuwe creaties maken uit leuke stofjes, dat heb ik al veel gedaan, maar uit bestaande kledingstukken, dat had ik nog niet geprobeerd. Het is niet slecht om wat spaarzamer te worden en te merken dat sommige stukken best nog bruikbaar zijn voor iets anders.


Ons generatie wordt meer en meer bewust van de impact van ons gedrag op het milieu. En wij vinden dat ook belangrijk, maar daarom handelen we er nog niet altijd naar. Daardoor vind ik zo'n initiatieven zeer waardevol. Met kleine beetjes, kleine stapjes, proberen ook wij bij te dragen aan een beter milieu.

Ik volgde dus de workshop van minime. Aangezien we maar 2 uurtje tijd hadden waren de mogelijkheden om te maken beperkter. En omdat ik niet weet of het hier een meisje of een jongen wordt, koos ik voor de babysloefjes, gemaakt van een afgedankte jeans. Als je graag wil weten hoe je ze moet maken, ja, dan moet je het boek maar eens raadplegen.


Patroon: minimie
Stof: versleten jeans broek
Foto's: mijzelf.

Je kan mij volgen: Bloglovin / Facebook / Instagram / Pinterest /

Je kan mij mailen: eefjevanasch@gmail.com

zondag 11 oktober 2015

Nieuwtje

Bij deze mag iedereen het nu weten...


Na 8 jaar samen onder het dekentje schuiven mama en papa een beetje op
half april kom ik piepen en eis ik mijn plaatsje tussen hen op.Je kan mij volgen: Bloglovin / Facebook / Instagram / Pinterest /
Je kan mij mailen: eefjevanasch@gmail.com

woensdag 7 oktober 2015

Tablethoes uit zo geknipt! 2

De tablet hoes, ook een project uit zo geknipt 2, kon ik zeker gebruiken en werd hier al een hele tijd geleden gemaakt. Aan de riddercape heb ik mij nog niet gewaagd, om de eenvoudige reden dat ik niemand in mijn omgeving heb die dit kan gebruiken.


ivm de tablethoes:

Het is wat meten en rekenen en opletten dat er geen fouten worden gemaakt. Ik had het op tijd door waar ik verkeerd zat. Ik wou per se dit stofje gebruiken, een fat quarter van kokka, gekocht in nunonya in Barcelona. Ik wou hier per se iets kopen, maar het zijn geen goedkopen stoffen, vandaar een fat quarter. Het patroon paste juist op mijn stukje stof.Bij afwerking bleek er toch ergens iets verkeerd te zijn gelopen, mijn tablet past er wel goed in, maar sluiten is moeilijker. Ik moet er nogal goed aan trekken. Een volgende keer zou ik de velcro omwisselen en de zachte kant op de grote flap stikken. Deze flap blijft al sneller ergens op liggen en is zo al overal blijven inhaken.

Ik vind het absoluut gebruiksvriendelijk en ben blij met mijn eigen exemplaar.


Je kan mij volgen: Bloglovin / Facebook / Instagram / Pinterest /
Je kan mij mailen: eefjevanasch@gmail.com

zondag 4 oktober 2015

5 weetjes over de sprekers van de #femmablogschool

Na de fijne eerste editie van de #femmablogschool, schreef ik mij in voor het 2e weekend. Ik vind het fijn om de mensen achter enkele blogs, die ik soms al een hele tijd volg, te leren kennen. Maar evengoed om nieuwe blogs te ontdekken. Ik laat jullie even meekijken over mijn schouder, over wat er allemaal verteld is in de mooie zolder van het 'Huis van Oh', in mijn stad Mechelen.


Anne van 'mamavanvijf'

Zij is een van de blogsters die ik al lange tijd volg. Ik ben grote fan van haar mooie lichte foto's, haar oog voor detail. Het viel mij op dat zij een hele mooie kleur nagellak droeg, blauw - turquoise. De grootste boodschap die zij ons meegaf is 'Wees jezelf en gebruik je eigen stijl'.


Marte van 'Compagnie M'

Ze werd geïnspireerd door An van StraightGrain om haar eigen bedrijf te beginnen, en ze doet dat super goed. Zij gebruikt haar blog voor haar bedrijf, maar het begon toch te kriebelen om terug te bloggen voor plezier. Ze heeft net vandaag een nieuwe blog gelanceerd, waar ze haar ei kwijt kan over leven zonder suiker en wat dit met haar gedaan heeft. Je kan haar vanaf nu hier terugvinden.


Heidi van 'Living by the sea'

Zoals Heidi aan de zee woont, woont de zee in Heidi. Onlangs lanceerde ze een nieuwe blog, omdat de vorige niet helemaal compleet voelde voor haar. Dus ze kon zeker geen toepasselijkere naam bedenken voor haar nieuwe blog. Heide heeft nog gewerkt voor studio 100, en verdedigt haar vroegere werkgever nog met vuur.


Vicky van 'Silver Sixpence'

Dat je ook perfecte foto's kan trekken met je smartphone ondervonden we bij Vicky. Met een beetje achtergrond, oefening, juiste bewerking en een bepaalde eigenheid zijn ze evenwaardig aan foto's gemaakt met de duurste toestellen. Nog een klein weetje: ze stond vorige week in de weekend bijlage van het nieuwsblad, in een special over vrouwen met tattoos, een heel mooi portret. De quote die ik van haar ga onthouden is 'omarm je beperkingen'.


Marie van 'Walkie Talkie'
Als persoon niet gekend bij het bloglezend publiek, maar onder de bloggers zal haar pr-bureau ondertussen wel al opgevallen zijn. Waar jullie 'walkie talkie' zeker van kunnen kennen is als het pr-bureau die achter de campagne zit van #boostyourpositivity, dat aan een 2e editie toe is.

Ik ga naar huis met enkele nieuwe ideeën, wat praktische tips en hopelijk enkele nieuwe contacten. En als bonus heb ik nog een mooie vintage achtige ring, zelfgemaakt, onder de deskundige begeleiding van Stephanie.


Nog 1 tip voor toekomstige deelnemers aan de #femmablogschool: neem de dag na het weekend een dagje vrij. Dan kan je alles laten bezinken en vooral aan je blog werken, wanneer alles nog vers in het geheugen zit.


Je kan mij volgen: Bloglovin / Facebook / Instagram / Pinterest /
Je kan mij mailen: eefjevanasch@gmail.com

Brief aan 2 karakters: 'Nala en Nixon'

Lieve Nixon,

4 jaar geleden al, kwamen jullie bij ons wonen. Je start was een beetje moeizaam, je bleef liever veilig weggedoken liggen in het hoekje van de kooi. Met een extra duwtje in de rug begon jij toch je nieuwe thuis te ontdekken. We hadden beide wat tijd nodig om elkaar te leren kennen, maar ondertussen zijn we de beste maatjes.

Het spijt ons verschrikkelijk dat je zo lang met je probleempje hebt rondgelopen, het moet echt niet fijn geweest zijn voor jou. Ondertussen is alles goed gekomen, maar we gaan je nu extra in het oog houden!

Je hebt ons dit jaar meermaals laten schrikken. De dierenarts heeft goed aan ons verdient. Maar dat hebben we er graag voor over, want we zouden je absoluut niet meer kunnen missen.

We zouden het wel fijn vinden als je wat liever zou zijn voor je zus. Langs de ene kant heb je een peperkoeken hartje en ben je onze grootste knuffelaar, maar langs de andere kant maak je het ons Nala soms knap lastig. Je laat graag zien dat je de baas bent.

Je kan echt heel hard zagen, je eist graag alle aandacht op, maar je bent heel trouw en bovenal, de knapste kat van de hele buurt!Lieve Nala,

Stoere, lieve, zelfstandige Nala. Je leek je direct thuis te voelen. Ik zal nooit vergeten dat je de eerste avond al direct bij ons kwam liggen, heel lief kopjes gevend. Je was na 2 weken niet te houden, je wou naar buiten! Het was voor ons met een klein hartje dat je de wijde wereld mocht ingaan, maar je deed dat fantastisch.

Je bent heel zelfstandig en stoer. Waar jij overal durft op kruipen en vanaf springen, daar kan je broer nog iets van leren. Je lijkt geen angst te kennen.

Het is zo fijn dat je altijd je speciale geluidje maakt als je binnenkomt, alsof je ons telkens begroet. We horen jou nooit miauwen, behalve als er eens wat lekkers wordt klaargezet, dan ben je er als de kippen bij.

Ik zou graag hebben dat je wat minder op vogeltjes jaagt. Wij krijgen dat meestal niet te zien, maar onze buren, die je trouwens helemaal hebt ingepalmd, zien jou telkens vogeltjes vangen, ook de baby'tjes. Dat vind ik een beetje triestig.

Je bent een heel zelfstandige kat, we hebben nooit last met jou. Ik hoop dat je toch een beetje voorzichtig bent, en je niet te veel laat op stang jagen door je broer. Kom gerust wat vaker op mijn schoot kruipen, want het is zo fijn om jou bij ons te hebben.


Een hele fijne feestdag gewend, lieve Nala, lieve Nixon, bedankt voor de fijne momenten met jullie,

Jullie baasjes.


Je kan mij volgen: Bloglovin / Facebook / Instagram / Pinterest /
Je kan mij mailen: eefjevanasch@gmail.com