woensdag 29 april 2015

Voor appels en peren

Een echte t-shirt maken, zou mij dit wel lukken, zelfs al staat dit in 'zo geknipt', waaruit alles al is gelukt. Ik had echt een beetje angst. Voor de stof, voor de verwerking, het resultaat,...

Maar wel doen mee met de 'zo geknipt sew along', dus ook dit zouden we uitproberen.

Eerst en vooral moest ik op zoek naar stof, stof met stretch van een zwaardere kwaliteit, mmm, wat zou dit moeten zijn. Ik ging zoeken bij Nostex bij mij in de buurt. Ik had gelezen dat de meeste 'punta di roma' gebruiken. Op de stoffen in de winkel staat echter niet overal bij wat voor soort het is, en mijn kennis is nog niet voldoende daarin om alles te herkennen. En in plaats van het te gaan vragen zoeken we zelf wat: voelen, trekken, wrijven. Uiteindelijk dacht ik wel de goeie combinatie gevonden te hebben. Het kleur stond mij niet helemaal aan, maar de prijs was ok. Voor een eerste versie wou ik geen te dure stof nemen. 

Het patroon werd getekend: ging vlot.
De stof werd voorbereid: ging vlot.
Patroon werd op de stof gelegd: ging vlot, ik had zeker voldoende stof.
Uitknippen: ging redelijk, het is wel even wennen om te knippen in rekbare stof.
Ineenstikken: dat ging supervlot.

Voor ik het goed en wel wist zat het helemaal in elkaar, wauw!


Ik heb het helemaal in elkaar gezet met de overlockt. Enkel de sierstiksels werden met mijn naaimachine gedaan. Ik  was wel even vergeten mijn steeklengte wat groter te zetten. Dit durf ik al is te vergeten, en een klein stiksel oogt niet zo mooi. Te onthouden voor de volgende versie.

En dan passen:
- op de heupen: perfect
- in de taille: misschien wat ruim, maar dat is het model
- op borsthoogte: iets te wijd voor mij. Bandjes komen opzij onderuit piepen. Dus hier mocht het patroon voor mij smaller zijn.

                     

                       

Ik wou zeker en 2e versie maken, dus werd het patroon wat aangepast. Ik kocht nu tricot stof, dus liet ik de heupband weg, zoals ze voorstellen in het boek.

Ik gebruikte voor de eerste keer een tweelingnaald. Het inrijgen van mijn machine voor een tweelingnaald was mij niet direct duidelijk. Maar ik leer graag elke keer iets bij.

Conclusie van het stikken van deze stof: ik heb een boventransportvoet nodig! Ik heb er nog nooit mee gewerkt, maar denk er wel de voordelen van in te zien na het verwerken van deze stof.

Doordat de stof soepel valt is het voorstukje op borsthoogte nog steeds wat te breed voor mij. Ik vraag me ook af, als ik dat ene voorpand bovenaan veel breder knip, er een waterval hals van te maken valt?


T-shirts klaar, nu nog de foto's. Voor de eerste keer was het fotoshoot met mijn nicht. Zo onwennig is dat voor mij, voor de camera. Je wordt je zo bewust van jezelf en je houding. Gelukkig weet zij zo wel enkele trucjes, en wordt er gebruik gemaakt van atributen, zoals de heerlijke witte oreo's die ik kreeg op de bigblogameetup. Het weer viel net enorm tegen, na weken mooi weer was het dan net aan het regenen. Dus werd het een binnenhuisshoot. Al bij al vind ik de foto's zeker geslaagd, al blijft het vreemd om mijzelf zo te zien langs alle kanten. Is dit bij jullie ook zo?

                       

                       

Patroon: voor appels en peren, zo geknipt 2
Stof: beide van Nostex
Foto's: Lotte

Je kan mij volgen: Bloglovin / Facebook / Instagram / Pinterest /
Je kan mij mailen: eefjevanasch@gmail.com

zondag 26 april 2015

Flin

Een collega werd voor de eerste keer grootmoeder, haar dochter is bevallen van een dochtertje, een speciale gebeurtenis.

Toen zij mijn agendacover en zakje zag, vond zij dit direct een stofje voor haar dochter. Ze wist dat ze een meisje verwachtte, maar meer wou ze nog niet zeggen, over kleur of thema. Maar volgens de toekomstige oma paste geel heel waarschijnlijk wel bij hun kleurenthema. En dat had ze goed gegokt.

Ze liet mij 2 meter van de stof bestellen en ik mocht er nuttig gerief mee maken. 

Ik maakte:
- 13 slabbetjes
- 5 schouderdoekjes
- 1 pamperzakje (ik ga er is een paar op voorraad moeten maken, dit heeft altijd wel succes)
- een dekentje
- en een babyjasje, uit zo geknipt 1 (wat een leuk, gemakkelijk en schattig patroon!)


Ondertussen is Flin geboren, ze was een beetje te vroeg, maar stelt het zeer goed. 

 

Proficiat aan de mama, papa en de hele familie.

patroon: slabbetjes: burda; schouderdoekjes: eigen ontwerp; pamperzakje: eloleo; babyjasje: zo geknipt 1, dekentje: naar een tutorial van Emma en Mona.


Volg mij via bloglovin.
Like mijn facebookpagina
Volg mij via instagram.

woensdag 22 april 2015

De jurk: week 11

Hoe zit het ondertussen met 'de jurk', wel, redelijk goed denk ik. Wegens de paasvakantie is er weer een tijdje niet aan gewerkt (thuis heb ik er ook niet aan voortgedaan, teveel ander leuks op het programma). Daardoor lijkt het misschien zo'n groot werk te zijn, omdat ik er zoveel weken aan bezig ben (wat een beetje zo is), maar ik neem er wel mijn tijd voor.

Wat er ondertussen is gebeurd sinds de laatste post over 'de jurk':

- de hele jurk in elkaar proberen te driegen om ze eens te passen, bij dit model is dit toch wel echt even nodig omdat het uit zoveel delen bestaat. Dit was al een heel prullenwerk. Het zag er dan zo uit:

                               

- veel denkwerk over de rits. In de beschrijving staat dat een rits van 80 cm nodig is, maar die vond ik niet, dus hebben we het geprobeerd met een lange blinde rits. Op goed geluk heb ik ze in gedriegd vanaf de taille tot zover de rits ging.

- en dan werd, met een klein hartje, de jurk gepast.

- juich!, het paste (een beetje ruim zelfs), en het zag er goed uit (hier zijn nog geen foto's van!). Ook met de rits komt het goed, de jurk is nu te lang, en kan perfect ingekort worden tot de lengte van de rits, oef.

Het is de bedoeling dat de stof aanspant rond het lichaam, nu lijken de gerimpelde delen nogal doorgezakt.
En dan kon het ineenstikken beginnen.

Eerst heb ik al die rimpels goed vastgestikt, een voor een, op de onderliggende platte delen (serieuze dikke rimpels). 
Dan heb ik al de dwarsnaden gestikt en overlockt. En zo al waren we alweer 2 lessen verder,  zoals ik al zei, ik neem er mijn  tijd voor.

Tot daar was ik nu maandag gekomen. 

Om makkelijk te kunnen werken heb ik nu eerst de buitenste patroondelen op de onderliggende platte delen vastgestikt, zodat die niet meer kunnen verschuiven. Dat stiksel is ook mijn leidraad om later voorpand en achterpand op elkaar te stikken. Alle merkdraden heb ik nu al moeten verwijderen, omdat ik er achteraf niet meer aankan eens ik zijnaden stik door de dubbele laag.

Wat ik volgende week ga proberen te doen 
- zijnaden driegen en nog is passen voor de zekerheid
- zijnaden en andere open naden overlocken
- halszoom stikken
- zijnaden stikken
- blinde rits instikken
Meestal lukt het wel niet om zoveel te doen, er komt meestal meer werk bij kijken dan dat ik het inschat.

Maar het komt goed!! De volgende keer dat ik er over schrijf is ze hopelijk af, al is het wel wachten tot augustus voor een aan-foto (tenzij ik het maar niets vind).


Volg mij via bloglovin.
Like mijne Facebookpagina
Volg mij op instagram.

zondag 19 april 2015

Priemenrol

Net zoals ik graag naai, brei ik ook even graag. Er is wel altijd 1 of soms wel 2 projectjes in de maak.

Naaien is voor overdag en de lange lenteavonden, dan heb ik zalig veel licht in mijn veranda, maar helaas niet zo op die donkere winteravonden ( nota aan mijzelf: uitkijken naar goede verlichting voor als de dagen terug korter worden!), dan kruipen we sneller is de zetel, liefst met een breiwerkje. In de zetel liggen, tv-kijken en niets maken, is voor mij verloren tijd.

Toen de eerste La maison Victor uitkwam, zag ik daar een Priemenrol instaan. Dit ideetje is bij mij blijven hangen. Ik vond dat een super leuk, maar ik moest wel op het ideale stofje vallen voordat ik dit ging maken. En dat stofje, dat vond ik tijdens onze city-trip naar Barcelona, in Nunoya , een stoffenwinkel gespecialiseerd in Japanse stofjes, zoals Kokka.

Ik had nog 2 bolletjes kousenwol liggen in een kleur die er goed bijpast, en met dubbele draad haakte ik een lap van stokjes. Voor de afmetingen heb ik zelf wat uitgemeten met mijn priemen en met het lapje stof dat ik had (was maar 50 x 55 cm).

Het was de eerste keer dat ik een gehaakt werk stikte, maar dat ging zeer vlot, dus dat was weer angst voor niets. 

Het is niet plaatsbesparend, maar ik vind het toch heel mooi liggen op mijn salontafel. 

                

                

                

                

                

En altijd die nieuwsgierige poezen als je foto's wilt trekken... ons Nala deze keer.
               
                

Na al dat goede weer hoop ik dat het nog een beetje mag blijven duren, we zijn heel productief geweest, en volgende week staat de eerste fotoshoot op de planning. Het zou toch fijn zijn als dit buiten kon gebeuren, want ik en poseren, dat is nog een heel onwennige zaak!

Je kan mij volgen: Bloglovin / Facebook / Instagram / Pinterest /
Je kan mij mailen: eefjevanasch@gmail.com

woensdag 15 april 2015

Een konijn en een beer

Ik ging eens door mijn foto's en vond deze 2 gehaakte knuffels uit de 'oude' doos.

De eerste keer dat ik mij waagde aan amiguri was tijdens een workshop in de winkel van Veritas in Mechelen, al zeker 2 jaar geleden. Ik koos een beertje uit de boek 'forest friends amigurimi'. Ik vond het zo schattig, net zoals de meeste gehaakte knuffels. Het haken zelf van zo'n knuffeltjes valt op zich wel mee, je moet vooral veel tellen, (concentratie!).

Het beertje was leuk en te mooi om zo maar in de kast te steken, dus werd het een cadeautje voor een nieuwe baby, zij was nog een beetje te klein, dus ging de grote zus ermee aan de haal.


Vorig jaar (ik zit in de babyboom-leeftijd) was een andere vriendin zwanger, dus weer een goede gelegenheid om iets uit te proberen, een konijntje deze keer. Met lange flaporen, want dat is het leukste aan konijntjes. 


                                        

Foto's zijn van lang voor mijn blogambities, dus helemaal niet zo 'geslaagd', maar evengoed wou ik ze toch laten zien. 

Patroon beertje: forest friends Amigurumi
Patroon konijn: inside crochet nr 53

Je kan mij volgen: Bloglovin / Facebook / Instagram / Pinterest /
Je kan mij mailen: eefjevanasch@gmail.com

zondag 12 april 2015

Geboortecadeau Lenno

Begin maart beviel een vriendin van haar eerste zoontje, Lenno. Ik maakte allerlei spulletjes voor hem als cadeau. Ik wist niet of het een jongen of een meisje ging zijn, en of ze een thema hadden. Dus koos ik het stofje op basis van het thema dat ze hadden gebruikt voor hun trouwfeest, kikkertjes.

Een tutdoekje

Kleine slabbetjes

Een groter slabbetje

Een speelkubus met belletjes

Een zonnehoedje

Een luiermapje

Hetzelfde luiermapje

Alles bij elkaar: rechts nog een schouder-zever doekje

En een kaartje

Ik kocht het stofje van Robert Kauffman bij stoffen van Leuven. Het effen donkere stofje komt van bij nostex.
Patroon:
- kubus: eigen ontwerp
- slabbetjes: burda
- zonnehoedje: purl soho
- luiermapje: naar een ontwerp van Elke Vanelderen
- tutdoekje: eigen ontwerp
- schouderdoekje: naar een ontwerp gezien op pinterest.

Je kan mij volgen: Bloglovin / Facebook / Instagram / Pinterest /
Je kan mij mailen: eefjevanasch@gmail.com

donderdag 9 april 2015

Pinguïns

Op deze mooie lentedag wil ik het toch even hebben over dieren die van de koude houden.

Ik zag de pinguïns van purl bee op pinterest, en wist onmiddellijk dat ik deze ooit zou maken, en nu kwam het ervan.

Mijn nicht, die voor foto's en de bewerkingen ervan voor mijn blog zorgt, houdt van pinguïns. Voor haar eindwerk heeft ze hen 3 maanden moeten observeren in de zoo van Antwerpen. Ikzelf heb ook altijd een zwak gehad voor hen.

Mijn nicht haar verjaardag kwam eraan in maart, dus wou ik voor een kleine verrassing zorgen, een knuffelpinguïn.
Voor een studiedag moest ik in Lier zijn, terwijl ik er net een nieuw stoffenwinkeltje had ontdekt, namelijk dat van Madeline de stoffenmadam. Na de les ging in snel langs bij haar. Ik had een beetje problemen om de winkel binnen te raken ( maar blijkbaar ben ik niet de enige die de deur niet direct openkrijgt), gelukkig kwam zij mij snel redden. Ik werd er heel enthousiast ontvangen en vond er ook nog is de perfecte stofjes, van timeless treasures en camelot. 

Ze vertelde bij het afrekenen over de naaimarathon die ze organiseerde tijdens haar opendeurdag. Ik wou hier graag aan meedoen, dus maakte ik in plaats van1 pinguïn, 5 pinguïns. Eentje voor mijn nicht, 3 voor het kinderziekenhuis, en ook 1tje voor mijzelf natuurlijk. 

De stofjes zijn van camelot en timeless treasures van bij Madeline de stoffenmadam. Het volledig zwarte stofje is van Ikea. Patroon is van purl bee. Foto's door mij, bewerkt door Lotte Van Neck.

Met de neven en nichten.
Bij de eerste pinguïn (die toen nog geen oogjes had) heb ik foto's getrokken met onze Nixon, die wil ook even laten zien.

                     


'Ik knuffel de pinguïn' (lees: 'ik grabbel hem vast en zet er is goed mijn nagels in', grrr)
Je kan mij volgen: Bloglovin / Facebook / Instagram / Pinterest /
Je kan mij mailen: eefjevanasch@gmail.com

zondag 5 april 2015

Pasen

Een vrolijk Pasen gewenst aan iedereen!

Pasen is niet zo'n belangrijk feest voor mij, niet zoals kerstmis, maar toch heb ik er dit jaar wel naar uit gekeken. Dit jaar organiseren wij het 'paasfeest', en dat was het perfecte excuus om achter mijn naaimachine te kruipen en wat versieringen te maken. 

Ik kocht 1 meter stof met kuikentjes bij Nostex en begon wat dingetjes te maken, zoals deze paashaas. Aangezien ik de knoopjes die ik ooit heb gekocht om te gebruiken als oogjes, iets te goed heb weggestoken, is het een haas zonder oogjes geworden. De figuur tekende ik zelf, geïnspireerd op een figuur uit de Libelle. Het bovenste gedeelte is gevuld met panda vulling, de onderkant met rijst, daardoor blijft hij goed staan.

                  

Om iedereen te voorzien van paaseitjes maakte ik de traktatiezakjes uit zo geknipt 2. Deze staan op de planning voor april bij de zo geknipt sew along, dus dit kwam juist goed uit. Het is een snel-klaar projectje. Ik bracht nog kam-snaps aan om te sluiten. 

                  

Uiteraard moest er ergens iets verkeerd gaan en maakte ik eentje met de tekening verkeerd ( te snel willen zijn).


Om mijn kale muur wat op te vrolijke maakte ik nog deze vlaggenlijn. 


Dan was mijn stof nog niet op, dus maakte ik nog snel een zakje voor de kleinste, die wel nog in de klokken geloofd en dus nog op zoektocht mag gaan. Hier kan ze dan haar gevonden eitjes in doen.


En ik maakte nog snel enkele onderleggers voor de glazen, om de tafel nog wat meer op te vrolijker.

                 

Mijn stof is nog steeds niet op, maar ik wist niets meer om te maken, en vond het wel genoeg zo.

Dit is mijn paastafel:

                  

                  

                  

Op het menu:
- hapjes: crostini met mozzarella en ham, wraps met zalm, bruscetta dip, en knabbeltjes
- balletjes in tomatensalsa met koude aardappelsalade met ei en rucola, boontjes of bulgur met worteltjes
- mijn lievelingsdessert: een ijsje

De servetten plooide ik tot konijntjes, een ideetje uit Libelle.

Je kan mij volgen: Bloglovin / Facebook / Instagram / Pinterest /
Je kan mij mailen: eefjevanasch@gmail.com